Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η κιβωτός της γνώσης

  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Η ιστορία της Επικοινωνίας σε ένα Μουσείο.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ καταφθάνει στη Γειτονιά της Επικοινωνίας για να αφηγηθεί την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, μέσα από την παρουσίαση των τηλεπικοινωνιακών επινοήσεων του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία.

1. Γνωριμία με την ιστορία των Τηλεπικοινωνιών

2. Εκπαιδευτικό Εικαστικό Εργαστήρι με θέμα τις Τηλεπικοινωνίες για παιδιά 4-12 ετών. Τηλεφωνικές συσκευές, τηλεγραφήματα αλλά και κινητά τηλέφωνα με τεχνικές pop art, trash art κλπ.

3. Προβολή επιμορφωτικής ταινίας με θέμα τις Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, από το 1859 έως σήμερα (15min)
  ΕΜΠ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώ

ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ ΑΚΟΥΝΗΤΑ, ΑΜΙΛΗΤΑ, ΑΓΕΛΑΣΤΑ, ΜΕΡΑ Ή ΝΥΝΤΑ; ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΡΟΜΠΟΤ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ

Τα παιδιά μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από ένα συναρπαστικό διαδραστικό πρόγραμμα στο οποίο επιλεγμένα ρομποτάκια από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλληλεπιδρούν με τους μικρούς μας φίλους μέσω κατευθυνόμενης ή προγραμματισμένης κίνησης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της γειτονιάς.

ΜΙΚΡΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.M.Π

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι που πραγματοποιείται υπό τη μορφή παιχνιδιού με στόχο την βιωματική εκμάθηση των βασικών χαρακτηριστικών της ψηφιακής εικόνας και των βασικών κανόνων μετάδοσής της στα νέα μέσα επικοινωνίας. Τα παιδιά με ειδική καθοδήγηση συμμετέχουν σε ένα πρότυπο εργαστήρι επεξεργασίας προεπιλεγμένων εικόνων, ενώ παράλληλα γίνονται μικροί κινηματογραφιστές. Οι εικόνες θα αποτελέσουν τα αναμνηστικά της ψηφιακής εμπειρίας των παιδιών.

  Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο. Τα παιδιά παρακολουθούν τμήμα ταινίας της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (www.edutv.gr) για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και σε ομάδες των 2-3 ανακαλύπτουν, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν, αξιοποιώντας εργαλεία web2.0 (σύννεφα λέξεων, puzzles, σταυρόλεξα). Στόχος του προγράμματος είναι να παρακινήσει τους μαθητές και να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μην δέχονται παθητικά τα μηνύματα από τις ιστοσελίδες, αλλά να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η δική μας γνώμη – Πρόγραμμα ανάπτυξη κριτικής σκέψης

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση προβάλει στη "Μικρόπολις", 4 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές Γυμνασίο και ανήκουν στο Πρόγραμμα "Βιντεομουσεία" (www.videomuseums.eu, 2009-2012), μια συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Δ/νσης Εκπαίδευσης Αν.Αττικής και του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δράσεων Καρπός  (www.karposontheweb.org). Τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν ποια ταινία και γιατί θα στολίζει την πρώτη αίθουσα του μουσείου των Νέων του Μέλλοντος.

Ανάγκες & Τρόπος Ζωής – Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κριτικής Σκέψης

«Είμαι ή έχω;» Καθώς ο 20ος αιώνας είδε μια άνευ προηγουμένη άνοδο του υλικού βιοτικού επιπέδου, πρώτα στα κράτη της Δύσης και αργότερα και σ’ άλλα μέρη του κόσμου, η παραπάνω ερώτηση φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι «περισσότερες υλικές κτήσεις» μας φέρνουν άραγε περισσότερη ευτυχία;

Με βάση το εν λόγω σκεπτικό οι μαθητές, με μια σειρά βιωματικών ασκήσεων (παιχνίδια προσομοίωσης και παιχνίδια ρόλων), καλούνται να σκεφτούν για τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που είναι απαραίτητοι για να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι κακάο ή μια μπανάνα ή για να παίξουμε με μια μπάλα ποδοσφαίρου και να φορέσουμε ένα T-shirt.



 
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ελεύθερο εργαστήρι με δημιουργία μεγάλου ζωγραφικού κολάζ

  Μαζί για την εφηβική υγεία
Θετικές Δράσεις στο Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Διαθέτει άπειρες μαγικές εφαρμογές και δημιουργικές δραστηριότητες. Παίζουμε και μαθαίνουμε: Ένα συναρπαστικό παιχνίδι φυσικής, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα. Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να φτιάξουμε καρτούν, κόμικς, κινούμενα σχέδια. Σκιτσάρουμε τρισδιάστατα και δημιουργούμε εντυπωσιακά κτήρια, δρόμους και τοπία. Μαθαίνουμε προγραμματισμό και φτιάχνουμε τα δικά μας απλά ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Σε μία ώρα θα παρουσιαστούν απλές, αλλά εντυπωσιακές δραστηριότητες για κάθε παιδί και ηλικία. Θα ανακαλύψουμε ένα νέο κόσμο στο διαδίκτυο, δημιουργικό αλλά και διασκεδαστικό. Εξερευνούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο υπολογιστής, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Επίσης στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό για παιδιά και εφήβους, από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ-COSMOTE.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ